Jeroen van Wely  ††Osteopaat D.O.-M.R.O.
Raadhuisplein 2    5683 EB Best    0499 37 55 46    
 
Ik krijg regelmatig vragen,
misschien wordt uw vraag hieronder beantwoord?

Met welke klachten kan ik terecht bij een osteopaat?
Een osteopaat is geschoold om een groot aantal klachten te behandelen.
Kijk hier voor een overzicht van klachten†waarmee u bij een osteopaat terecht kunt.
Wat kan een osteopaat voor mij doen?
Aanleiding tot klachten kunnen zijn: ongevallen, sportblessures, overbelasting, spierverrekkingen, ontstekingen, operaties, littekens die verklevingen veroorzaken, etc.
We zien vaak dat klachten niet daar ontstaan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode (soms jaren) kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patiënt zich laat behandelen.
  • Een enkelblessure kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
  • Een val op het staartbotje kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
  • Een tangverlossing kan bij kinderen, leer-, gedrags- of motorische stoornissen tot gevolg hebben.
  • Buikoperaties kunnen naar verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
Klachten ontstaan wanneer er bewegingsblokkades optreden in of tussen de systemen. Het lichaam zal zelf proberen deze blokkades te compenseren, c.q. op te heffen. Gewoonlijk lukt dat. Als dat niet lukt, is de osteopaat de aangewezen persoon om, d.m.v. zijn behandeling, deze blokkades op te heffen.
Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie?
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie behandelt uitsluitend de botstukken.
In het kort komt het hierop neer dat manuele therapie het pariëtale deel (bewegingsapparaat) als uitgangspunt neemt voor onderzoek en behandeling.
Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat (pariëtaal) als het orgaanstelsel (visceraal) als het zenuwstelsel (craniosacraal) behandelt. Dus manuele therapie is een gedeelte van de osteopathie.
Is osteopathie een erkende vorm van gezondheidszorg?
Een erkende osteopaat heeft D.O.-M.R.O. achter zijn naam staan en is lid van het N.R.O. (Nederlands Register voor Osteopathie). De opleidingsduur (voor afgestudeerde fysiotherapeuten en artsen) is part-time 6 jaar. De vergoeding die een verzekering eventueel biedt, geldt alleen voor erkende osteopaten.
Osteopaten ondergaan extra training in het onderzoeken en behandelen van het spier- en bottenstelsel, schedel-, beenderen- en hersenweefsels en de inwendige organen. Door deze training kunnen osteopaten inzicht verschaffen hoe klachten en ziekten andere delen van uw lichaam kunnen beïnvloeden.
Is osteopathie te combineren met andere therapieën?
Osteopathie is zeker te combineren met andere therapieën.
Osteopathie is een complementaire geneeswijze. Dit houdt in dat osteopathie aanvullend is op de reguliere geneeskunde en dat het een bruikbare methode vormt naast reguliere behandelmethoden.
Is osteopathie een beschermd beroep?
Alleen osteopaten die de toevoeging D.O.-M.R.O. voeren hebben een studie met succes afgerond en zijn geregistreerd. Voor een patiënt is het dus verstandig om te zoeken naar een osteopaat D.O.-M.R.O., want deze zijn aangesloten bij het register en daarvan weet je dus zeker dat ze erkend osteopaat zijn.
Het register kunt u inzien op de site van het Nederlands Register voor Osteopathie (N.R.O.).
Moet ik in osteopathie geloven om geholpen te kunnen worden?
Nee. Als u een behandeling ondergaat, heeft deze het meeste effect wanneer u vertrouwen stelt in de behandeling en de behandelaar. Dit geldt voor de reguliere zorg, de dokter, maar ook voor deze vorm van geneeskunde.
Een osteopaat zal de tijd en de moeite nemen om u†zoveel mogelijk uit te leggen wat hij doet, en waarom hij dat doet.
Kunnen baby's en kleine kinderen ook behandeld worden?
Baby's en kinderen kunnen door een osteopaat behandeld worden. Een aantal problemen bij baby's en kinderen ontstaat al tijdens de bevalling door bijvoorbeeld te krachtige en/of langdurige weeŽn, te vroeg of te lang ingedaald zitten, een vacuüm bevalling enz.
De handgrepen van een osteopaat zijn zacht. Zo zacht zelfs, dat baby's kort na de bevalling behandeld kunnen worden. Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg prettig, omdat het hen een ontspanning geeft.
Moet ik eerst een doorverwijzing van de huisarts hebben?
Nee. U heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Natuurlijk is het verstandig om bij klachten eerst naar de huisarts te gaan.
Voor vergoeding van de ziektekostenverzekeraar is het niet noodzakelijk om een verwijskaart van de huisarts te hebben.
Wat kost een osteopatisch consult?
Er wordt uitgegaan van een behandeltijd van drie kwartier. Een behandeling van drie kwartier kost € 85,-, een behandeling van 30 minuten kost € 65,-.
Zit osteopathie in het verzekeringspakket?
Osteopathie wordt door de meeste ziektekostenverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Voor een lijst van ziektekostenverzekeraars die osteopathie geheel of gedeeltelijk vergoeden, klikt u hier (PDF).
Indien u geen Acrobat Reader heeft, kunt u deze hier gratis downloaden.
Wat betekenen de letters D.O.-M.R.O.?
Deze letters zijn een soort kwaliteitsgarantie. Een erkende osteopaat is lid van een beroepsvereniging voor osteopaten en is opgenomen in de lijst voor terugbetaling door de ziektekostenverzekeraar. De erkende osteopaat heeft daarom steeds een titel achter zijn naam staan. Zo staat D.O. voor 'diplomated osteopaat' waarmee aangetoond wordt dat de osteopaat een volledige opleiding osteopathie heeft afgerond (5 jaar parttime voor fysiotherapeuten en artsen, gevolgd door het schrijven van een thesis/onderzoek).
M.R.O. staat voor 'Members of the Registerd Osteopaths' en wil zeggen dat de osteopaat geregistreerd staat in het Nederlands Register voor Osteopathie (N.R.O.)
Waar kan ik informatie vinden over de beroepsvereninging en het register van de Nederlandse osteopaten?
Waar kan ik het vragenformulier vinden wat ik moet invullen voor de eerste afspraak