top of page
Foto van schrijverOsteopathie Van Wely

URINEZUUR

Bijgewerkt op: 3 jun.

In onderstaande blog beschrijf ik één van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van chronische  ziekten.


Deze blog gaat over de vraag hoe urinezuur een oorzaak kan zijn van chronische ziekten. Ook leg ik uit wat je er zelf kunt doen om te hoge urinezuurwaarden te voorkomen.

 

Urinezuur

Wat is het en hoe kan je het reguleren?

Urinezuur wordt gemaakt wanneer je lichaam purines afbreekt, dit zijn stoffen die vrijkomen bij het opruimen van lichaamscellen. Purines zijn belangrijke bouwstenen van ons DNA, de moleculen die genetische informatie bevatten. Een deel van de purines komt van nature voor in ons lichaam, terwijl een ander deel via voornamelijk eiwitrijk voedsel zoals (orgaan)vlees, vis, schaal- en schelpdieren en peulvruchten ons lichaam binnenkomt.


De lever zet purines om in urinezuur, dat vervolgens via het bloed naar de nieren wordt getransporteerd en uit het lichaam wordt verwijderd. Wanneer er een verstoorde balans is tussen de aanmaak, opname en afbraak van purines, kan het urinezuur gehalte in het bloed te hoog worden.


 Urinezuur is ook een bijproduct bij de afbraak van fructose. Fructose is een suiker en komt voor in fruit, honing en vruchtensappen maar zit ook in normale kristalsuiker en wordt toegevoegd aan frisdrank en voedingsmiddelen zoals koek, snoep en gebak.


Fructose wordt ook extra toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen, o.a. frisdrank, omdat fructose twee keer zo zoet smaakt als glucose. Onder de naam HFCS (High Fructose Corn Sirop), glucose-fructose stroop, maisstroop, molasse enz. wordt dit in grote hoeveelheden aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd.


Kristalsuiker (sacharose) bestaat uit één deel glucose en één deel fructose. Een dieet met minder fructose betekent dus minder zoetigheid, minder koolhydraten maar ook minder zoet fruit en vruchtensappen.


 Normaal lost urinezuur op in je bloed, maar als het te veel wordt, kan het zich ophopen en neerslaan als naaldvormige kristallen in één of meer gewrichten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals jicht. Te hoge urinezuurwaarden kunnen ook verantwoordelijk zijn voor andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, metabool syndroom en nierziekten.


 Terugkijkend in de evolutie heeft de voorouder van de Homo Sapiens het vermogen verloren om urinezuur goed af te breken, zoals andere dieren nog wel goed kunnen. Dit komt omdat we het enzym uricase, dat urinezuur afbreekt, niet meer hebben. Dit had echter voordelen tijdens onze evolutie, omdat urinezuur ook positieve effecten heeft, zoals het fungeren als antioxidant, en het verhogen van de bloeddruk. Mede door deze verandering konden onze voorouders rechtop gaan lopen.


Verminderde nierfunctie, erfelijkheid en bepaalde medicijnen kunnen urinezuur verhogen. Hier heb je zelf weinig invloed op.


Juist door het aanpakken van beïnvloedbare leefstijlfactoren die in de huidige moderne maatschappij verantwoordelijk zijn voor de stijging van urinezuur kan je de controle terugnemen.


Om je urinezuur onder controle te houden, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.


  •  Meer bewegen

  • Een dieet volgen met minder purines

  • Een dieet volgen met minder fructose

  • Voldoende water drinken. Dat ondersteund de nieren in het uitscheiden van urinezuur.

  • Orthomoleculair is vitamine C de tegenhanger van Urinezuur. Hoge urinezuurwaarden gaat  samen met lage vitamine C waarden. Vitamine C verhogen met supplementen kan de urinezuurwaarden verlagen.


Het beheren van je urinezuurniveau is belangrijk voor je algehele gezondheid en kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Door gezonde keuzes te maken in je dieet en levensstijl, kun je je urinezuurniveau op een gezond niveau houden en je welzijn bevorderen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

INSULINERESISTENTIE

In onderstaande blog beschrijf ik één van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van chronische  ziekten.Deze blog gaat over de vraag...

VERMOEIDHEID

In onderstaande blog beschrijf ik één van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van chronische ziekten. Deze blog gaat over de vraag...

Comments


bottom of page