Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

Hoe maak je de juiste keuze om naar de juiste therapeut te gaan bij (fysieke)klachten. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen osteopathie, chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie.

Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?
Die vraag wordt me regelmatig gesteld. Hieronder leg ik het voor je uit.
 
De meeste mensen zijn bekend met fysiotherapie of de meer gespecialiseerde manueel therapie.
 
Fysiotherapie omvat het herstellen van spierfunctie en revalidatie.
Manuele therapie is een specialisatie op fysiotherapie waarin nog verschillende stromingen te onderscheiden zijn. Algemeen beschouwd zal een manueel therapeut ook gewrichten en wervelkolom behandelen middels mobilisaties en manipulaties.
 
De chiropractor is een specialist in het herstellen van bewegelijkheid in de wervelkolom en aangrenzende gewricht structuren en de daarmee samenhangende neurologische effecten.
 
Bovenstaande therapieën zijn heel populair en zullen vaak snel resultaat laten zien. Echter bij gewrichtsklachten en wervelkolom klachten zie je ook vaak gebeuren dat de problemen na een week of paar weken weer terugkomen.
 
Oorzaak van het terugkomen van de klachten is dat er andere weefsels zijn die invloed op het betreffende gewricht of spiercomplex uitoefenen.
Deze weefsels kunnen onderdeel zijn van lange spierketens die het lichaam bedekken. Het kunnen ook de vliezen van de inwendige organen zijn die aan deze bewegelijke structuren zijn opgehangen.
Zo hangt het gehele darmsysteem aan de lage rugwervels.
Het middenrif heeft invloed op de gehele rug.
De bekkenorganen oefenen grote invloed uit op het bekken, de onderste rugwervels, heiligbeen en SI-gewrichten.
Het hart en de longen hebben hun invloed op het middenrif maar ook op de bovenrug en nek om maar eens een paar in het oog springende relaties te noemen.
 
Een osteopaat kijkt naar de functionele anatomische en fysiologische relaties in het lichaam
 
Hoe is een lichaam opgebouwd, hoe hebben alle functies elkaar nodig.
Het oplossen van een lokale pijn heeft kortstondig lokaal effect, maar als de oorzaak op een andere plaats ligt zal de klacht terugkomen.
Dit geheel bekijkend noemt men holistisch kijken.
Een osteopaat zal de gevonden structuren met verminderde mobiliteit of weefsel kwaliteit weer mobiliseren om de doorbloeding van de regio te verbeteren, zodat het weefsel weer gezond en klachtenvrij kan functioneren.
Hiermee zullen de ketens waar het weefsel onderdeel van uit maakt beter gaan functioneren, en zullen wervel en gewrichtsklachten veel minder vaak optreden.
 
Een ander verschil met de eerdergenoemde disciplines is dat de behandelfrequentie voor osteopathie veel lager ligt. Terwijl de behandeling zelf wel langer duurt omdat bij iedere behandeling het volledige lichaam onderzocht en behandeld wordt.
Op deze manier wordt iedere disfunctie in het lichaam aangepakt.
 
Dus als pijn of bewegings beperkende klachten steeds weer terugkomen is het raadzaam om naar dieper liggende oorzaken op zoek te gaan en deze te behandelen. Daarin is de osteopaat gespecialiseerd.
 
De opleiding voor osteopathie duurt 5 jaar en omvat anatomie, fysiologie, pathologie, psychologie, embryologie en manuele behandelmethoden van zowel spieren, gewrichten als inwendige organen van het hele lichaam.
 
Voor de studie osteopathie heb ik de opleiding fysiotherapie en daarna de opleiding manuele therapie afgerond.
Na de studie osteopathie ben ik verder gegaan met de opleiding KPNI (Klinische Psycho-Neuro-Immunologie) om me nog verder te verdiepen in hoe (chronische)ziekten en/of aandoeningen ontstaan en vervolgens in stand worden gehouden.
Deze wetenschappelijke studie zoek naar ontstaansmechanismen van (chronische)ziekten en probeert door middel van beïnvloedbare leefstijlfactoren de gezondheid weer te herstellen. Je moet hierbij denken aan het beïnvloeden of veranderen van voeding, beweging, stress en slaap.
 
De opleiding tot osteopaat wordt afgerond met een examen voor een internationale jury en een afsluitende thesis. Na het positief afronden van examenonderdelen kan de osteopaat bij de overkoepelende kwaliteitsregisters worden ingeschreven.
 
Een osteopaat is een specialist in het behandelen van het menselijk (bind)weefsel en daarmee dus het hele lichaam.
Uitgangspunt is dat een osteopaat met alle reguliere en niet-reguliere geneeskundige disciplines kan samenwerken en dit ook doet.
 
Osteopathie wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.